Geniet van onze

BIEREN

BOGAERDEN

DE witte VAN BOGAERDEN

Is eigenlijk een blonde (dubbele tarwe tripel).
Op papier een ‘Imperial White’ witbier, van uiterlijk een blonde tripel, in de realiteit een prachtig samenspel tussen beiden. Schijn bedriegt, karakter zit vanbinnen.

Onze Bogaerden is een unieke tripel. Minder zoet dan de traditionele tripel door het gebruik van dubbel zoveel tarwe (van nature de meest bittere gerst). Door het gebruik van zoveel tarwe is het ook een 'Imperial White', weliswaar geen typisch witbier, maar wel een mooie dans tussen een blonde tripel en een witbier. Het iets lager alcoholgehalte zorgt ervoor dat het een vlotte dorstlesser is.

BOSBIER

DEZE KRUIDIGE TRIPEL HAKT ER LOSJES IN

Deze frisse tripel zit boordevol karakter. Flink wat tarwe in de neus en toch ook fruitig en zacht zoet. Op de achtergrond proef je een mooie bitterheid die voor een zeer zachte, droge en florale nasmaak zorgt. De geschiedenis van dit recept, en Hof te Kattem, brengt ons terug naar de opgeheven abdij van Ninove.

Deze tripel leent zich uitstekend als passend bier bij iets meer uitgesproken kazen. Bestel er dus zeker een kaasplankje bij.

GEuze

The Eagle has landed

De ‘adelaar’ is van oorsprong een dichterlijke benaming voor de arend. Een vogel die van oudsher veel indruk maakte. Door zijn moed en kracht werd hij ook wel eens de koning der vogels genoemd. De legende zegt dat begin november 2020 er verschillende malen een adelaar werd gespot boven Gooik. Het heeft wat geduurd, maar hij is geland.

In ons assortiment vind je vandaag uiteraard deze klassieker. Een traditionele Oude Geuze volgens de traditionele methode met zorg samengesteld uit eigen Lambiek door Koen en Willem.

GEUZE IS EEN verstandige KEUZE

Adelaar geuze

kruidig

hand in hand

Lambiek en het Pajottenland gaan hand in hand. Aan deze lambiek, die 2 jaar op vat heeft gelegen, werden wat kruiden toegevoegd. Ons gekend klimaat - de spontane vergisting komt immers tot stand door het wort bloot te stellen aan de open lucht - zorgt hier dus voor een licht zurig, nostalgisch en kruidig smaakje.
Deze lambiek is enkel te verkrijgen op flessen van 75cl, onze traditionele lambiek in 'bag-in-box' van 5l.

BRAAMBESSEN

lokale oogst

Bramen zijn één van de eenvoudigste planten in onze inheemse flora. Ze hebben niet veel onderhoud nodig en zijn bovendien heel robuust en lekker fruitig. Aandacht voor de juiste standplaats en de juiste verzorging staat garant voor een rijke lokale oogst.

De ideale bes voor onze lokale fruitige lambiek. Enkel te proeven in de brouwerij in 2024.

VLIERBLOESEM

Uit onze achtertuin

Vlierbloesem heeft een zoete en frisse smaak. Ook de onze, van 'Den Dael' uit onze achtertuin in Kester, heeft de uitgesproken, haast parfumachtige aroma’s die je meteen zullen opvallen. Als je dit lekkers op de juiste manier verwerkt, bijvoorbeeld in een Geuze, ben je vast en zeker onder de indruk van de plant.

Jannick (Den Dael - Kester) maakt heerlijke siropen, likeuren, confituren en confiserie op basis van de lentebloesems en de zomerbessen van de vlierstruik. En dus ook een Geuze.

STOUT, KRUIDIG & fruitig

geuze, kriek en stout

STOUT

Stoute jongen

Stout bier komt oorspronkelijk uit Engeland en wordt traditioneel gemaakt met een basis van geroosterde mout. Vaak smaakt het ook eerder zoet.

Wij hebben het, stout als we zijn, even anders aangepakt en de wilde gisten uit onze regio hun werk laten doen. Het resultaat is uiteraard eerder wat typisch zurig en minder zoet, in de mond voelt dit bier veel minder dik en romig aan dan de traditionele stout. Zeer rijk en complex van smaak.

oude Geuze

Traditie

De traditionele of Oude Geuze bekomen we uiteraard ook door jonge Lambiek van 1 jaar te mengen met oude Lambiek van 2 à 3 jaar. Door menging van jonge en oude lambiek ondergaat het bier een nieuwe spontane gisting op fles. Hiervoor krijgt het minimum 6 maanden de tijd in de brouwerij. Zo verkrijgt men Oude Geuze nagegist op fles.

kriek

De Klassieker

Zorgvuldig geselecteerde lambiek gerijpt op eikenhouten oude wijnvaten. Per liter werd de royale hoeveelheid van 400gr krieken toegevoegd, en dat proef je: een frisse krieksmaak!

Verfrissend, mals, complex en dorstlessend. De krieken zorgen voor een fruitige nasmaak in de afdronk.

Komt in het gamma begin (mei) 2024.

bag-in-box

Onze lambiek komt in een 'bag-in-box' van 5l. Deze kan je na het openen gerust 2 weken (koel) bewaren. Ongeopend kan je deze 3 jaar bewaren.

OUDE LAMBIEK

Deze lambiek heeft 4 jaar gerijpt op eikenhouten vaten.

adelaar LAMBIEK

Deze lambiek werd gebrouwen met gemoute gerst, ongemoute tarwe en oude hop. De gisting vindt plaats in eikenhouten vaten.

schenken

Best schenken tussen 4° en 8°C. Een stevige 'tumbler' is het ideale glas.

samenwerking

geuze
bascule

Samenwerken, dat doen we bij Sako bijzonder graag. 

1000ste verjaardag

geuze
El Ambiguo

El Ambiguo is een Geuze die 2 jaar heeft gerijpt in bourbonvaten. Het bier kreeg hierdoor een prachtige intense kleur en een bijzondere houttoets. Deze Geuze die gemaakt werd naar aanleiding van de 1000ste verjaardag van het gehucht Kattem, is verfrissend en mals, complex en dorstlessend. Willem Van Herreweghen, die destijds samen met Armand Debelder de Millennium-geuze maakte, en Koen Christaens gebruikten als grondstoffen voor de El Ambiguo enkel water, hop van eigen bodem, gerstemout en tarwe uit het Pajottenland. Ongefilterd en 6 maanden hergist en gerijpt op fles is deze Bourbongeuze perfect op dronk.

Schenken

Het schenken van een bier wordt (nog te) vaak onderschat. Veel mensen (ook uit de horeca) beseffen ondertussen wel het belang van het juiste glas en de ideale temperatuur.

Tripel

Onze tripels Bogaerden en Monnik Bosbier schenk je best koel. Tussen 4° en 8°C raden we zelf aan.

Onze eigen 'pokal' glazen zijn ideaal, maar je kan ook een 'tulp' glas of een groot 'rode wijn' glas gebruiken.

Geuze en lambiek

Onze geuze en lambiek schenk je best tussen 8° en 11°C. Al hebben sommigen het ook graag een stuk frisser.

Voor de Geuze raden we onze eigen 'pokal' en 'tumbler' glazen aan, voor de lambiek is de 'tumbler' onze favoriet.

adress

Koekoekstraat 33, 1755 Gooik

WE’D LOVE TO toast WITH YOU

timo@sakobrewery.be