Brouwerij sako tapt uit een ander vaatje
2023 is het jaar van de doorstart. De tripels steken in een nieuw jasje, de brouwzaal krijgt een nieuwe locatie en de Adelaar (bieren op spontane gisting) is geland.
Officiële start
In 2018 gaat brouwerij Sako officieel van start met de nodige vergunningen en de bieren Bogaerden en Monnik Bosbier. De brouwerij start op in Bogaerden op kleine schaal.
Brouwen van Lambiek
In 2020 wordt een nieuwe brouwzaal aangekocht en wordt het koelschip voor de eerste keer gevuld. De wilde gisten van het Pajottenland en de Zennevallei doen het nodig werk tijdens de koude wintermaanden.
Doorstart in de nieuwe brouwerij
Brouwerij Sako vindt een nieuw onderkomen in Gooik waar er meer mogelijkheden liggen. De Bogaerden en Monnik Bosbier krijgen een facelift en de eerste Lambiek en Geuze komt, na de nodige tijd om te rijpen en te rusten, op de markt. The Eagle has landed.
the eagle has landed
Onze bieren op spontane gisting
Pajottenland
Tradities zijn er om in ere te houden. Lambiek bier is een unieke biersoort uit het Pajottenland (en Zennevallei). Het bier komt tot stand door spontane gisting en rijpt tot wel 3 jaar in eikenhouten vaten. De spontane vergisting komt tot stand door het wort bloot te stellen aan de open lucht. Het Pajots klimaat waarin Lambiek wordt gebrouwen zorgt voor een nostalgisch smaakje. Tijdens de koude wintermaanden doen de Brettanomyces Bruxellensis en Brettanomyces Lambicus - beiden eigen aan onze streek - 's nachts hun werk. En precies dát maakt dit bier zo bijzonder.
lambiek brouwen
Sako brouwt in de nieuwe brouwzaal haar eigen Lambiek. Na het brouwen en filteren, komt het wort terecht in een zogenaamd koelschip. In deze platte bak is het mengsel blootgesteld aan de lucht. Koen en Willem zetten de ramen open en gaan naar huis. In de lucht die de ruimte binnenkomt zitten de natuurlijke wilde gisten die zich mengen met het wort en een uniek proces in gang zetten. Daarna pompt men de wort naar de grote houten eikenhouten vaten waar het 1,2 of drie jaar op blijft liggen.
geuze steken
Geuze ontstaat door het mengen van jonge en oude lambieken (van 1 tot 3 jaar) en deze te laten nagisten op fles. Dat heet dan Geuze steken. Op fles blijft geuze gemakkelijk 20 jaar goed, hij wordt zelfs (vaak) enkel maar beter. Je kan een Geuze zo lang laten liggen omdat men bij het brouwen gebruik maakt van overjaarse (oude) hop die wel aan smaak heeft verloren maar er dus wel voor zorgt dat je het bier veel langer kan bewaren.
Sinds 2018
koen Christiaens
het begon met de liefde voor het stoken en een voorliefde voor 'Imperial white'
Koen Christiaens richt Brouwerij Sako op als hobby in 2018. Sinds 2016 experimenteert hij met bieren, nadat hij eigenlijk eerst een opleiding als stoker heeft genoten. De voorliefde voor ‘Imperial White’ zorgt voor de geboorte van de eerste Bogaerden in 2018.
Al snel hebben de bieren Bogaerden en Monnik Bosbier (een rijke lokale traditie die Koen herneemt) veel succes in de ruime regio. Koen heeft ondertussen ook de liefde voor Lambiek en Geuze ontdekt. Samen met Willem zet hij vandaag zijn schouders onder Adelaar, bieren op spontane gisting in de geest van de gekende traditie in het Pajottenland en Zennevallei.
Sinds 2020
Willem van herreweghen
Ik was eigenlijk ‘en stoemelings’ langs de vroegere brouwerij in Bogaerden gefietst en was nieuwsgierig.
Willem Van Herreweghen was eigenlijk ‘en stoemelings’ langs de vroegere brouwerij in Bogaerden gefietst en was nieuwsgierig. Koen en Willem werden vrienden. Vandaag is Willem als vennoot mee de rots in de branding bij doorstart van Brouwerij Sako.
Willem is als brouwer en biochemicus een monument in de bierwereld. Hij heeft voor talloze brouwerijen in België gewerkt en heeft brouwerijen opgestart in Duitsland en Polen. Als consultant werkt hij voor brouwerijen in de Verenigde Staten, China en sinds 2022 ook in Oostenrijk. Vandaag is hij ook in België nog consultant voor Brouwerij Silly, alwaar onze tripels gebrouwen worden.
In het verleden zat Willem nog in verschillende raden van bestuur van meerdere brouwerijen. Tot op vandaag heeft hij ook een nauwe band met meerdere universiteiten voor gastlezingen en onderzoeken. Ervaring te koop.
Hof te Kattem - geschiedenis
monnik bosbier
Hof te Kattem, eigendom van de familie Van Wilderode, in de deelgemeente Borchtlombeek aan de Monnikbosstraat is één van de grootste hoeves (en landbouwbedrijf) in het Pajottenland. Luc Van Liedekerke ging op zoek naar de ontstaansgeschiedenis van dit landbouwbedrijf en kwam terecht bij de opgeheven abdij van Ninove.
Zijn onderzoek schreef hij neer in een boek onder de titel: Negen eeuwen Hof te Kattem. Alleen God en de zon.
Ter gelegenheid van de voorstelling van deze publicatie in 2018 werd door Sako een lekker stevige tripel gebrouwen onder de toepasselijke naam Monnik Bosbier.
Geschiedenis
Adelaar geuze
De Geuze wordt wel eens de Champagne van het Pajottenland genoemd, wij houden het op de Koning der bieren.
De ‘adelaar’ is van oorsprong een dichterlijke benaming voor de arend. Een vogel die van oudsher veel indruk maakte. Door zijn moed en kracht werd hij ook wel eens de koning der vogels genoemd.
De legende zegt dat begin november 2020 er verschillende malen een adelaar werd gespot boven Gooik. Het heeft wat geduurd, maar hij is geland.
Je vindt hem bij brouwerij Sako op de oude site van, hoe kan het ook anders, Devoghel.
Hier willen Koen & Willem in de toekomst graag Lambiek en Geuze brouwen en steken volgens de aloude dichterlijke traditie met veel moed, kracht, vakmanschap en passie.
adres
koekoekstraat 33, 1755 Gooik
WE’D LOVE TO toast WITH YOU
koen@sakobrewery.be